Články

Jarné prebudenie, pečeň a bylinky

bylinky pre pečeň

Keď sme si už objasnili vhodný bežný jedálniček pre našu pečeň, skúsme zaradiť určité bylinky ako intenzívnu, aspoň 3-týždňovú kúru. Možností je dosť, rovnako aj foriem, ako bylinky používať.

Najlepšie bylinky pre pečeň
•Ostropestrec mariánsky
•Púpava lekárska
•Artičoka zeleninová
•Čakanka obyčajná
•Sladké drievko

OSTROPESTREC MARIÁNSKY – ľudovo: kristova koruna. Je to jednoznačne najväčší ochranca pečene, ktorý by si zaslúžil samostatný článok, preto uvediem len niektoré najzaujímavejšie fakty:
Hlavnou účinnou látkou je silymarin, ktorý sa nachádza v šupke semien. Tvorí sa v pestreci priebežne, ale najmä v druhej polovici septembra a v októbri pri teplote okolo 25 stupňov, čo v našich podmienkach nie je možné dosiahnuť. Najkvalitnejší ostropestrec je preto dopestovaný v oblasti stredomoria.
Prípravky z ostropestreca mariánskeho:
ČAJ – silymarín sa znehodnocuje pri teplote okolo 40 stupnov, preto prípravky vo forme čajovín NIE SÚ VHODNÉ.
OLEJ – získava sa lisovaním semien, nie len zo šupky, má nizky obsah silymarínu, ale je dobrým zdrojom zdraviu prospešných mastných kyselín, vhodný napr. na prípravu šalátov.
Najúčinnejšie je použitie ČERSTVO NADRVENÝCH SEMIEN, ktoré neprišli pri drvení do kontaktu s kovom. Jemne drvený plod ostropestreca mariánskeho pomerne rýchlo oxiduje, čím sa účinná látka silymarín znehodnocuje.
Ako jedna z mála rastlín sa môže užívať dlhodobo, nemá nežiadúce účinky. Kúra môže trvať podľa potreby 4-6 (príp. 12) týždňov – denne pridávame do jogurtu, müsli, šalátu cca 1 polievkovú lyžicu semien.

Ďalšie dve bylinky, púpavu a čakanku, nájdeme u nás v prírode od skorej jari do neskorej jesene, a ich využitie je naozaj široké.

PÚPAVA LEKÁRSKA – ľudové názvy: kašinec, leví zubec, pampeliška, žabí mlieč. Je to ŽEŇŠEŇ ZÁPADNÉHO SVETA, nenahraditeľná pri jarnej kúre! Všetky jej časti sa dajú použiť ako liečivé prostriedky, ešte aj poletujúce plody na hodvábnych padáčikoch obveselia dušu 🙂
Púpava lekárska – prípravky:
KVETY – iba čerstvé: čaj, sirup, med, víno
KVETNÉ PÚČIKY – sa môžu pripraviť ako falošné kapary
LISTY – bohaté na vitamíny A, C a železo – ako šalát alebo samostatne, tiež čerstvá šťava, čaj, pesto
KOREŇ – čaj, likér

pupava

 

ČAKANKA OBYČAJNÁ – už v starovekom Egypte sa považovala za magickú rastlinu. Kto sa vraj natrel jej šťavou zmiešanou s olejom, získal krásu, obľúbenosť a všetko sa mu darilo. „Krása a úspech sú skryté v zdravej pečeni“
Prípravky z čakanky obyčajnej:
SUROVÉ LISTY, rezané pred kvitnutím – do šalátov, do špenátu
PRAŽENÝ KOREŇ(zbieraný na jeseň)- zdravá náhrada kávy (cigória, cigorka)
TINKTÚRA Z KOREŇA – zvyšuje chuť do jedla
ČERSTVÉ PÚČIKY varené alebo dusené, vývar použiť do polievok alebo ako čaj – výborný prostriedok proti jarnej únave
KVETY – „jedlá dekorácia“ šalátov rôzneho druhu

čakanka

 

Ďalšie jarné byliny, ktoré majú účinky nie len na pečeň:
•Medvedí cesnak – detoxikácia
•Žihľava – detoxikácia
•Breza – detoxikácia
•Zádušník brečtanový – podporuje chuť do jedla
•Kapsička pastierska – kvety, lístky do šalátov
•Fialka voňavá
•Lastovičník – dar nebies žlčníku
•Podbeľ – pozor! Paradoxne pri dlhodobom užívaní poškodzuje pečeň