Články

Jarná únava, pečeň a detoxikácia

pečeň a detoxikácia

Ako vzniká jarná únava?

V zime sa menej pohybujeme, jedlo je ťažšie, bohatšie na kalórie a chudobnejšie na živiny. Pomalšie odpadové produkty sa hromadia v organizme. To sa na začiatku jari prejaví známou jarnou únavou. Nie je to choroba, organizmus potrebuje iba trochu času, aby sa prispôsobil, oslobodil od prebytočného neužitočného zaťaženia. Správne zvolená kúra – detoxikácia pečene – zneškodňuje a vylučuje odpadové produkty, a tým udržiava hladký prietok energie organizmu. Jarné kúry majú tradíciu vo všetkých kultúrach. Je to prevencia v pravom zmysle slova. 

STRAVA V OBDOBÍ JARI – vo fáze DREVO

Na jar sa príroda prebúdza, všade naokolo sa objavuje výrazná svieža mladá zelená farba, začínajú rásť mladé zelené lístky, výhonky, rôzne klíčky. To všetko by sa malo objavovať aj na tanieri, dodá nám to koncentrovanú a čerstvú životnú silu. Ďalej vhodné sú potraviny, ktoré majú kyslú chuť, zvierajú a zatvárajú póry, aby sa nám do tela nedostal vietor. Paleta vhodných potravín je široká, strava vôbec nemusí byť jednostranná.

 

Potraviny pomáhajúce regenerovať pečeň:

  • kvasená zelenina, prirodzene kyslé potraviny, kvasené ovocné octy
  • kyslé čaje z plodov ibišteka alebo šípok
  • zelený čaj
  • klíčky: alfa-alfa, žerucha, pšenica, výhonky strukovín
  • zelená listová zelenina (šalát, špenát, rukola)
  • brokolica, ružičkový kel
  • grep, citrón
  • avokádo

Najdôležitejšie je v tomto období pečeň nezaťažovať. Záťažou sú hlavne nevhodné potraviny – mlieko, mastné jedlá, alkohol, nadmerné množstvo sladkostí, káva s mliekom…atď.